Kruidnotencake met Appel

Nog iets meer dan 2 weken en dan komt onze Goedheiligman weer aan in de haven, voor mij het begin van de Feestmaanden. November en vooral December vind ik toch wel zonder twijfel de leukste maanden van het jaar! En zoals het liedje gaat:

“Hij is voor groot en klein
Voorzien, voorzien van marsepein.
En bergen, en bergen
En bergen suikergoed,
Zo lekker, zo lekker
Zo lekker en zo zoet. “

Want Sinterklaaszoetigheden zijn er in overvloed! En om eerlijk te zijn vind ik het sinterklaassnoepgoed te lekker om alleen de drie weken van Sinterklaas te eten, dus een kruidnootje of twee kunnen best voor Sinterklaas, toch? De combinatie van appel en speculaaskruiden past voor mij heerlijk bij een regenachtige herfstdag.

Ingrediënten

• 200 gram boter op kamertemperatuur, of 15 seconden in de magnetron zacht laten worden
• 200 gram zelfrijzend bakmeel
• 200 gram suiker
• 4 eieren
• 1.5 eetlepels speculaaskruiden
• 0.5 eetlepel kaneel
• snufje zout
• 2 appels (ik gebruikte Goudreinetten)
• handje kruidnoten
• amandelschaafsel om te decoreren

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 ℃ en vet de cakevorm in met boter of bakspray.

Klop de boter samen met de suiker luchtig. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe. Het mengsel zal er nu een beetje geschift uitzien, maar dit komt zomenteen allemaal goed! Meng in een andere kom het zelfrijzend bakmeel, de speculaaskruiden, kaneel en het zout. Voeg de droge ingrediënten beetje bij beetje al mixend toe aan de natte ingrediënten. Als het een egaal beslag is mix je het nog 2 minuten op de hoogste stand luchtig.

Schil beide appels, snijd de ene in plakjes en de ander in kleine stukjes. (Ik deed dit met een hakmolen, gaat een stukkie sneller). Spatel de kleine stukjes appel door het beslag en stort het beslag in de ingevette bakvorm. Decoreer de cake nu met de plakjes appel, kruidnoten en het amandelschaafsel.

Bak de cake in ongeveer 60 minuten op gaar. Test of de cake gaar is door een satéprikker in het midden van de cake te steken. Komt deze er droog en schoon uit, dan is de cake gaar. Laat de cake afkoelen op een rooster, of eet er gelijk een plakje van als hij te lekker ruikt 😉

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: