Millionaires Shortbread Taart

Deze milllionaires shortbread taart, ook wel een twixtaart bij ons genoemd, is een overheerlijke taart voor een echte zoetekauw. Hij kost wel wat tijd om te maken maar is zeker niet moeilijk. Ik wilde de millionaires shortbread net iets luxer maken en door de kleine karamelversieringen is hij perfect voor bijna elke feestviering of gewoon bij de koffie! Ik maak deze taart ook vaak als ik een taart moet vervoeren, want zonder de versieringen is hij makkelijk in te pakken en in een tas te stoppen.
Door het vele wachten op de taart in de oven en de koelkast ben je al gauw 3 uur ‘bezig’ met deze taart, maar hij is het zeker waard!

Ingrediënten:

Voor de Taartbodem

• 150 gram boter
• 90 gram poedersuiker
• 1 ei
• Snuf zout
• 250 gram bloem
• Boter om in te vetten
• Bakbonen, of andere soort bonen*
• Bakvorm van 26 cm doorsnede**

Karamelvulling en chocolade laag

• 175 gram boter
• 120 gram fijne kristalsuiker
• 3 eetlepels stroop (schenkstroop of gewone keukenstroop)
• 397 gram gecondenseerde melk (1 blikje)***
• 250 gram pure chocolade

Karamelhazenloten

• 6 ongebrande ongezouten hazelnoten
• 150 gram kristalsuiker
• 50 ml water

*     Bakbonen zijn speciaal gemaakt voor het blind bakken van taarten. Echter, ze zijn behoorlijk prijzig aangezien je best veel nodig hebt. Ik heb een zak van 900 gram gedroogde witte bonen bij de Albert Heijn gekocht en dat werkt ook prima.

**   Een bakvorm met een losse bodem is erg handig meer niet per se noodzakelijk. Het kan ook met een springvorm met een doorsnede van 26 cm.

*** Dit kun je kopen bij bijna elke supermarkt en staat bij de Aziatische producten, vaak bij de kokosmelk in de buurt.

Bereiding

Taartbodem

Klop in een mixer de boter, de poedersuiker, het ei en het zout tot een romige massa. Voeg dan de bloem en het amandelmeel toe en kneed dit met je handen of met een deeghaak kort tot een samenhangend geheel. Maak van het deeg een dikke plak en verpak het in plasticfolie. Doordat het deeg een platter en groter oppervlakte heeft zal het sneller koelen. Laat het deeg minimaal 1 uur in de koelkast rusten.

Vet de vorm in met boter of een bakspray. Meestal gebruik ik bij vormen die lastig goed in te vetten zijn zoals de vorm die ik gebruik bakspray omdat ik dan zeker weet dat alles vet is. Rol het deeg uit tot een dunne plak van ongeveer 4 mm. Bekleed de vorm met het deeg en prik met een vork enkele gaatjes. Zet de vorm 10 minuten in de vriezer. Dit zal er voor zorgen dat het deeg mooi zijn vorm behoudt in de oven. Verwarm de oven voor op 180 ℃.
Haal na 10 minuten de vorm uit de vriezer en leg een stuk bakpapier op de taart. Vul de vorm vervolgens met de bonen (zie afbeelding) bak de bodem 10 minuten in de oven. Haal de bonenvulling van de taart. Dit gaat het makkelijkste door de taart even uit de oven te halen en dan vervolgens het bakpapiertje te verwijderen met de bonen erop. PAS OP! De bonen zijn heet dus ik doe dit altijd met ovenwanten aan. Stop de taart vervolgens terug in de oven en bak de bodem nog 10-15 minuten tot hij mooi goudbruin is.

Laat de bodem afkoelen en maak ondertussen de vulling. Verwarm de boter, gecondenseerde melk, stroop en de suiker in een steelpan op een laag vuur tot het kookt. Laat het mengsel zeker 7 minuten koken onder constant roeren (gratis sportschool voor de armen). Als de saus ingedikt is, zoals te zien op de foto, schenk je hem over de taartbodem. Laat de karamel afkoelen in de koelkast tot de karamellaag nog steviger is.

Karameldecoratie

Breng de suiker en het water aan de kook en laat het inkoken tot een goudbruine karamel. Belangrijk is dat je niet meer roert in de suiker zodra hij kookt. Het inkoken tot een karamel kan wel even duren.
Voor de karamelversieringen haal je een vork door de karamel en maak je verschillende bewegingen op een bakpapiertje. Laat dit uitharden. Dit kan je later in stukken op de taart zetten.

Voor de hazelnootpegels: Prik de hazelnoten aan satéprikkers en haal ze door de karamel. Echter, de karamel moet iets afgekoeld en dikker zijn anders loopt alles van de hazelnoot af. Dit merk je vanzelf als je blijft proberen. Handig is om dit met z’n tweeën te doen. 1 haalt de hazelnoten door de karamel, de ander houdt ze vast boven een schaal totdat de pegels hard zijn (ongeveer 2 minuutjes). Haal de satéprikkers uit de hazelnoten en leg de kegels tot gebruik op een bakpapiertje.

Chocoladelaag:

Hak de chocolade fijn en smelt deze au bain-marie. Laat de chocolade even afkoelen en schenk hem dan over de karamellaag. Versier de taart met de karamelhazelnoten en karamelrotsen voordat de chocolade helemaal is uitgehard.

.

Eet Smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: