Kleine Pavlova met Passievruchten

Het beste aan een pavlova vind ik de binnenkant van het eiwitschuim. Dat is altijd nog net plakkerig en lekker ‘chewy’. Ik vulde de mijne met een curd van passievruchten die een beetje zuur is, zodat je glazuur niet gelijk van je tanden springt door de zoetigheid van het schuim 😉 Nee hoor, maar ik vind de combinatie zoet met een zuurtje altijd heerlijk verfrissend. Door de pavlova’s leuk te versieren met bijvoorbeeld verse vruchten is dit het perfecte toetje voor de feestdagen.

Ingredienten voor 6 stuks

Voor de Pavlova’s

• 4 eiwitten (de eidooiers bewaren voor de curd)
• 125 gram fijne kristalsuiker
• 100 gram poedersuiker
• Klein snufje zout
• 1 theelepel (witte wijn) azijn
• 1 theelepel maizena

Voor de Passievruchtencurd

• 200 gram passievruchtenblokjes ontdooid (Albert Heijn diepvries)
• 15 ml citroensap
• 100 ml water
• 80 gram fijne kristalsuiker
• 60 gram boter in stukjes
• 3 eidooiers

Voor de Decoratie

• 300 ml slagroom
• 30 gram (vanille) suiker
• Verse vruchten voor de decoratie, zoals passievruchten, lychees en frambozen.

Bereiding

Eerst gaan we de Pavlova’s maken. Verwarm de oven voor op 180 °C.
Scheid de eieren. Onderaan het recept staat hoe ik dit doe.

Zorg dat de kom en gardes goed vetvrij zijn en klop dan de eiwitten met het zout op. Voeg tijdens het opkloppen van de eiwitten lepel voor lepel de kristalsuiker toe en klop tot er een glanzend wit schuim ontstaat. Zeef dan de poedersuiker en de maizena bij het eiwitschuim en voeg de azijn toe. Spatel dit alles door het eiwitschuim. Verdeel het eiwitschuim in 6 hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak met de bolle kant van een lepel een klein holletje in de hoopjes. De eiwithoopjes hebben dan een beetje de vorm van een vogelnestje. (zie foto)

Zet de pavlova’s in de oven en verlaag dan de temperatuur van de oven naar 120 °C . ‘Bak’ de Pavlova’s 90 minuten in de oven. Na de 90 minuten zet je de oven uit en laat je de pavlova’s afkoelen in een dichte oven.

Als de Pavlova’s in de oven zitten kan je goed de passievruchtencurd maken. Ik maak niet een echte curd omdat ik die vaak te vettig en vol vind. Ik maak een iets lichtere versie die gebonden wordt door maizena. Iets makkelijker en ik vind hem lekkerder!
Doe de passievruchtenpulp, water, citroensap en de maizena in een steelpannetje. Verwarm dit op een laag vuur en roer het constant door totdat er geen klontjes meer in zitten. Na een tijdje wordt de massa dik. Stop pas met verwarmen als er echt een dikke massa is ontstaan die wat weerstand geeft bij het roeren. (foto1) Haal het pannetje van het vuur en roer de boter door het mengsel tot deze is opgelost. Voeg dan onder constant roeren de 3 eidooiers erdoor tot ze zijn opgenomen. Dan is de curd klaar. Dek de curd af met plastic en laat deze afkoelen in de koelkast.

Voor het serveren haal je de pavlova’s uit de oven en schep je in iedere holte wat passievruchtencurd. Klop de slagroom op met de suiker en verdeel deze over de passievruchtencurd. Decoreer de pavlova’s met verse vruchten. Ik haalde nog een paar frambozen uit de vriezer en drukte deze plat. Hierdoor vielen ze uiteen in allemaal kleine stukjes. Dit kun je heel leuk gebruiken voor de decoratie. Een soort frambozenconfetti!

Veel Bakplezier en Eet Smakelijk

Eieren scheiden

Ik scheid eieren altijd met mijn handen omdat de scherpe randen van de eierschaal vaak de dooier breken. Ik breek het ei boven een kommetje en laat het ei dan uit de schaal in mijn hand glijden. Het eiwit valt dan door mijn vingers heen het kommetje in en de eidooier beweeg ik langzaam tussen mijn twee handen totdat al het eiwit eruit is gelopen. De eierdooier doe ik in een ander bakje en bewaar ik voor later.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: