Valentijnssoesjes met frambozenroom

Valentijnsdag, de één vindt het commerciële onzin terwijl de ander het toch wel kan waarderen. Ik heb ooit het verhaal gehoord over de oorsprong van de feestdag. Zo zou een keizer in het Romeinse rijk soldaten verbieden te trouwen. Soldaten waren sneller bereid te sterven voor het rijk als ze ongehuwd waren. Echter was er een priester Valentinus die in het geheim toch de soldaten met hun liefde huwde. Toen de keizer dit ontdekte liet hij de priester executeren op 14 februari. Later is Valentinus de heilige Valentijn geworden en zo is Valentijnsdag ontstaan. Volgens mij zitten er historisch gezien veel haken en ogen aan dit verhaal maar ik vind het toch altijd een mooi verhaal achter onze feestdag! Op Valentijnsdag bak ik eigenlijk al jaren iets in de stijl van de liefde. Dit keer soesjes! Roze soesjes met een roze frambozen banketbakkersroom en marsepeinen hartjes. Meer liefde kan er volgens mij niet van een klein soesje afspatten;) En lekker dat ze zijn!

Ingrediënten voor ongeveer 15-20 soesjes

Voor de Soesjes

• 50 ml melk
• 50 ml water
• 50 gram boter
• Snuf zout
• 50 gram bloem
• 2 á 3 eieren
• Eventueel marsepeinen hartjes voor decoratie

Voor het Roze Laagje op de soezen

• 50 gram boter op kamertemperatuur
• 50 gram suiker
• 55 gram bloem
• Rode kleurstof


Voor de Frambozen Banketbakkersroom

• 500 ml melk
• 1 vanillestokje
• 100 gram suiker
• 170 gram diepvries frambozen
• 45 gram maizena
• 3 eidooiers
• 40 gram boter

Bereiding

Doe het water, zout, de melk en de boter in stukjes in een pan (Het liefst een pan met een dikkere bodem) en breng dit langzaam aan de kook. Het is belangrijk dat de boter gesmolten is voordat het geheel begint te koken. Als het kookt haal je de pan van het vuur en voeg je in één keer de bloem toe. Roer het gelijk goed door totdat alle bloem is opgenomen. Zet de pan dan terug op middelhoog vuur en laat het al roerend nog 2 á 3 minuten gaar koken. Het deeg zal loskomen van de bodem en je hoort een sissend geluid. Doe de deegbal in een kom en laat het deeg ongeveer 5 minuutjes iets afkoelen. Voeg één voor één twee van de drie eieren toe. Blijf roeren. Pas als een ei is opgenomen in het beslag voeg je de volgende pas toe. Het beslag hoort glad en glanzend te zijn maar niet waterdun (zie foto 3). Als het beslag begint te glanzen is het eigenlijk goed. Voeg dus beetje voor beetje het derde ei toe, want waarschijnlijk heb je niet het hele ei nodig.

Nu gaan we het roze laagje maken. Klop de boter en de suiker luchtig en voeg de bloem en een beetje rode kleurstof toe. Mix dit tot een geheel. Bebloem een bakpapiertje en leg het roze deeg erop. Bebloem het deeg ook wat en leg een tweede bakpapiertje over het deeg. Rol tussen twee bakpapiertjes een platte plak. Leg deze plak met de bakpapiertjes voor ongeveer 10 minuutjes in de vriezer. Hij hoeft niet helemaal bevroren te zijn maar wel goed stevig.
Verwarm de oven voor op 210 °C. Maak met behulp van twee lepels of met een spuitzak hoopjes beslag op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat er genoeg ruimte tussen de soesjes zit. Steek rondjes uit de roze plak en leg de rondjes op de hoopjes soezenbeslag. Als dit niet helemaal netjes lukt is dat niet erg, het zal net zo mooi bakken. Bak de soezen in 20-25 minuten goudbruin gaar.

Verwarm de frambozen in een pannetje totdat ze uit elkaar vallen en er een soort dunne jam ontstaat. Zeef dit en bewaar de frambozensap. Breng in een pan 450 milliliter van de melk samen met de vanille aan de kook. Klop in een andere kom de dooiers, de overige 50 milliliter melk en de suiker tot een glad papje. Voeg daarna de maizena toe aan het papje en zorg dat er geen kontjes meer in zitten. Als de melk kookt voeg je de helft van de kokende melk bij het dooier papje en roer je het goed door. Als alles is opgelost in de melk doe je het geheel terug in de pan bij de overige kokende melk. Breng dit weer aan de kook en laat dit ongeveer 2 minuten doorkoken. De banketbakkersroom zal dan indikken. Giet de inhoud in een diep bord, dek het af met plasticfolie om velvorming te verkomen en laat dit ongeveer een uur afkoelen in de koelkast. Voordat je de soezen gaat vullen klop je de banketbakkersroom nog even goed los en luchtig met een mixer. Voeg beetje voor beetje de frambozensap toe maar let op dat de room niet te dun wordt. Vul de soezen en decoreer ze eventueel met marsepeinen hartjes.

Eet Smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: