Mini Baked Alaska’s

Baked Alaska, ook wel Omelette Sibérienne genoemd. Een bombe gevuld met ijs en versierd met merengue schuim. Ik maakte twee jaar terug voor het eerst een baked alaska als kersttoetje. En die viel zeker in de smaak! Ik had een grote baked alaska gemaakt en een marsepeinen kerstmannetje op de bovenkant gezet, alsof hij op een berg van sneeuw zat. En daarom vind ik deze bolletjes zo leuk! Ze zijn mooi feestelijk wit van het merengue schuim maar met een beetje decoratie kan je ze omdopen in elk thema. Deze keer maakte ik ze met een bosvruchten ijs en zo is het ineens een heerlijk valentijnstoetje.

Ingrediënten: voor ongeveer 6-8 stuks

Voor het Biscuit

• 3 eieren
• 40 gram boter
• 100 gram suiker
• 100 gram bloem
• 1 theelepel bakpoeder


Voor de Merengue en overige producten

• 2 eiwitten
• 190 gram fijne kristalsuiker
• 50 milliliter water
• Silicone vorm voor bollen of 6-8 kleine schaaltjes
• Gasbrander
• 500 ml ijs naar keuze

Verwarm de oven voor op 220 ºC.
Smelt de boter. Klop dan de eieren samen met de suiker luchtig. Meng in een kommetje het bakpoeder en de bloem en spatel dit door de eieren. Voeg als laatste de boter toe en spatel ook door het beslag. Verdeel het beslag zo dun mogelijk over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de biscuit in ongeveer 5 minuten goudbruin gaar.

Vul de vormpjes met een laagje biscuit. Dit gaat het makkelijkste door eerst een reepje in het midden te leggen en dan de twee stukjes aan beide kanten van het middelste reepje te puzzelen. Je kan dit ook in kleine kommetjes doen die je eerst met plasticfolie bekleed. Dan kun je de bombe zomenteen makkelijk weer uit het schaaltje halen. Vul de bombes met ijs en maak ze dicht met een plakje biscuit (foto1) Zet ze in de vriezer.

Maak de merengue. Dit kun je het best doen vlak voordat je de baked alaskas gaat serveren. Klop de eiwitten met 1 eetlepel suiker luchtig totdat er stijve pieken ontstaan. Breng ondertussen in een pan de overige suiker met het water aan de kook en verhit het verder tot 121 ºC. Als je geen thermometer hebt kun je het op de gok doen. Als de suiker heeft gekookt en een heldere bubbelde massa is, laat je het nog een minuutje doorkoken tot het net iets steviger wordt. Dan is het klaar. Giet de suikersiroop dan heel langzaam bij het eiwit terwijl de mixer op de hoogste stand aanstaat. Als alle suikersiroop bij de eiwitten zit klop je het schuim nog ongeveer 5 minuten totdat het iets afgekoeld.
Haal de bombes uit de vriezer en haal ze uit de vorm. Bestrijk ze royaal met eiwitschuim. Brand het schuim af met een brander.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: