Veganistische Worteltaart

Een konijntje ging naar de bakker en vroeg: “Meneer de bakker, heeft u worteltjestaart?” “Nee, die taart heb ik niet” antwoordde de bakker. Het konijntje ging bedroeft naar huis. De volgende dag kwam het konijntje weer bij de bakker en vroeg weer of de bakker ook worteltjestaart verkocht. Maar nog steeds had de bakker deze taart niet. De bakker vond het konijntje zo lief en besloot speciaal voor hem de beste worteltjestaart te bakken. De volgende dag kwam het konijntje inderdaad weer vragen om worteltjestaart. “Ja ik heb worteltjestaart!” zei de bakker trots. “Vies heh?” zei het konijntje.

Deze mop heb ik zo vaak verteld! Al moet ik zeggen dat ik worteltjestaart helemaal niet kende. Ik at worteltaart ongeveer 5 jaar geleden voor het eerst. Maar toen was ik gelijk verslaafd! Ik heb al ontelbare keren worteltaart gemaakt, maar de laatste keren heb ik hem veganistisch gemaakt en ik moet zeggen hij is net zo lekker (als niet lekkerder!). Heerlijk smeuïg, kruidig en met de frisse topping bovenop, een ideale combinatie als je het mij vraagt.

Ingredienten

Voor de wortelcake:

• 185 ml zonnebloemolie
• 280 gram bruine basterdsuiker
• 1 sinaasappel
• 4 eetlepels plantaardige melk
• Snuf zout
• 200 gram bloem
• 12 gram bakpoeder
• 2 theelepels kaneel
• 3 theelepels speculaaskruiden
• 300 gram wortels
• 100 gram (blanke) rozijnen
• 100 gram walnoten

Voor de topping:

• 200 gram veganistische roomkaas*
• 100 gram poedersuiker
• Beetje citroensap

Bereiding

Rasp de wortels fijn. Ik gebruikte de fijnste stand van mijn rasp, de stand die ik ook voor geraspte kaas gebruik. Hak daarna de walnoten fijn.
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Mix in een kom de zonnebloemolie, plantaardige melk, suiker, het zout en de rasp van de sinaasappel. Voeg 1 eetlepel van het sap van de sinaasappel toe. Mix dit geheel ongeveer 3 minuten. Wel daarna alvast de rozijnen.
Meng ondertussen in een andere kom de droge ingrediënten. Dus de bloem, het bakpoeder, de kaneel en speculaaskruiden.
Voeg de droge ingrediënten bij het oliemengsel en mix dit nog even goed door. Spatel vervolgens de wortels, walnoten en de gewelde rozijnen door het beslag.

Stort alles in een ingevette bakvorm die aan de onderkant bekleed is met bakpapier. Ik gebruikte een vorm van 20 cm. Hierdoor wordt de taart iets hoger. Als je een 20 cm springvorm gebruikt dan bak je de taart in ongeveer 60-70 minuten gaar. Je kan de worteltjestaart ook bakken in een standaard maat springvorm. Echter, dan zal hij iets lager zijn en ook minder lang in de oven moeten. Ik zou dan na 45 minuten steeds even met een prikker in de taart prikken om te kijken of hij al goed is.

Laat de taart op een rooster afkoelen.
Voor de topping mix je de roomkaas samen met de poedersuiker luchtig. Voeg citroensap toe op smaak. Verdeel de roomkaastopping over de taart. Ik heb de taart versierd met wat loof van de wortelen en wortelroosjes. Deze maak je door met een dunschiller plakken wortel te snijden en deze op te rollen.

Eet Smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: