Plaattaart met Appel en Amandel

Plaattaarten vind ik zowel zoet als hartig geweldig lekker. Ik maak wel eens een geitenkaas plaattaart met groene asperges en bieslook, heerlijk! Maar toch gaat mijn voorkeur stiekem een beetje uit naar de zoete variant. En dan vooral met amandel en fruit, een soort grote gelatte eigenlijk! Deze keer maakte ik er één met appels en amandel. Super lekker en vooral heel makkelijk om te maken. Binnen drie kwartier staat deze plaattaart warm en geurend op tafel!

Ingrediënten

• 6 velletjes bladerdeeg uit de vriezer, ontdooid
• 2 jonagold appels
• kaneel
• 50 gram boter
• 1 ei
• 60 gram suiker
• 70 gram amandelmeel
• 1.5 eetlepel bloem
• 3 eetlepels abrikozenjam
• geschaafde amandelen

Bereiding

Smelt de boter en klop het ei los. Houd ongeveer 1 eetlepel van het ei apart om de randen van het bladerdeeg zomenteen mee te bestrijken. Klop het amandelmeel, het ei, de gesmolten boter, bloem en de suiker met een garde tot een smeuïg geheel. Plak de plakjes bladerdeeg aan elkaar, bestrijk de buitenste rand (ongeveer 2 cm) met het overgebleven ei en prik binnen de rand meerdere gaatjes met een vork (zie foto 2).
Verwarm de oven voor op 220°C. Schil de appels, haal de klokkenhuizen eruit en snijd ze in dunne plakjes. Bestrooi de plakjes appel met kaneel.
Bestrijk het bladerdeeg met het amandelmengsel. Dit gaat makkelijk met de bolle kant van een lepel. Leg vervolgens de appelplakjes dakpansgewijs op het amandelmengsel en bak de plaattaart in 20-30 minuten goudbruin gaar.

Meng 3 eetlepels abrikozenjam en 2 eetlepels water en verwarm dit 30 seconden in de magnetron. Bestrijk hiermee de plaattaart als deze uit de oven komt. Rooster het amandelschaafsel even in een pan zonder olie tot ze iets bruin kleuren. Dit geeft het schaafsel veel meer smaak. Bestrooi de plaattaart met het amandelschaafsel en geniet!

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: